Waarom wordt een biljart verwarmd? Hier het echte verhaal van Prof. Dr. P. Omerans

Gepubliceerd op 30 januari 2019 om 11:58

Prof. dr. P. Omerans hoopt maandelijks een artikel te plaatsen betreffende de ‘zin en onzin’ omtrent het biljartspel.

Moet een biljart ‘warm‘ zijn om goed te kunnen biljarten?

 

Een nadere uitleg door prof. dr. P. Omerans, Hoogleraar Biljartsport aan de Universiteit van Assen.

 

Leistenen zijn een poreus materiaal en nemen van nature snel vocht uit de omgeving in zich op. Daardoor zal ook het laken, dat op de stenen ligt, een beetje vochtig worden.

De juiste warmte van het biljart is te bepalen door uw hand op het biljart te leggen. Het biljart hoeft dan niet warm aan te voelen maar ook niet te koud. Een biljartverwarming is bedoeld om het biljart droog te houden.

De misvatting: een biljart moet warm zijn -want dan loopt het beter- is dus niet waar. Vocht, daar gaat het om. Het biljart loopt beter (de ballen rollen langer door) doordat het biljart droog is (leiplaat).

Biljartlaken is voor 90 % uit wol gemaakt. Wol heeft de eigenschap als het vochtig wordt, dat het dikker wordt. Mijn oma wist dat al. Als kind had ik sokkenmaat 34. Mijn oma breidde dus maat 32. Had altijd wel natte voeten. Scheelde wel een knotje wol.

De haartjes -als het laken droog is- liggen dus plat en geven minder weerstand, waardoor de ballen langer doorrollen. Wel is het belangrijk het laken altijd naar één kant te borstelen of te stofzuigen (vleug). Het laken blijft dan langer goed (u kamt uw scheiding van uw haar toch ook niet elke dag van links naar rechts?)

De biljartverwarming kan dus volstaan met 1 a 2 graden warmer als de omgevingstemperatuur. Het biljart is dan droog. Afdekken –met een zeil- is alleen om stof te weren.