Gert Oosten 4e in Districtfinale 1e klas Driebanden

Gepubliceerd op 20 oktober 2018 om 08:32

Bij BV Centrum in Groningen werd op 27 en 28 oktober de Districtsfinale 1e klas Driebanden klein gespeeld. Een enerverend weekend met twee deelnemers uit Assen, te weten Wim Bos (ABC08) en Gert Oosten van Trianta.

De eerste wedstrijddag begon voor Gert met een remise tegen Geert Grevink uit Emmen. De heren waren redelijk aan elkaar gewaagd en Gert kon in de gelijkmakende beurt de 2 benodigde caramboles produceren. Daarna wist hij respectievelijk van Max Veenhuis en Rene Martena (Beide BMC) te winnen. De 4e partij ging echter in een dramatisch slechte partij zeer moeizaam verloren tegen juist zijn plaatsgenoot Wim Bos. Daarmee zakte Gert ineens van de 2e naar de 5e plaats van de ranglijst en ging daarmee de zondag in.

Die begon echter net als de zaterdag eindigde: eerst werd van de latere kampioen Machiel Hamersma (Vlijtige Krijters Vries) verloren. Daarna kon Gert het ook niet bolwerken tegen Henny Hof uit Valthermond. Daarmee was zicht op het kampioenschap voor de Assenaar verkeken en de laatste partij tegen Rens Penninx (Biljartschool.nl) zou bij winst de 4e plaats opleveren. En dat geschiede, de 4e plaats was zijn deel.

Het was een zeer sportief toernooi die een zeer terechte winnaar in de persoon van Machiel Hamersma opleverde. Hamersma nam voor de eerste keer deel aan de persoonlijke kampioenschappen en blijkt zeer goed mee te kunnen in de 1e klasse. Gezien zijn degelijke spel echt een aanwinst voor de biljartsport.

Runner-up Geert Grevink wist de laatste partij, de rechtstreekse strijd voor het kampioenschap Hamersma nog wel te winnen. Daarmee kwam Geert  op gelijke hoogte met Machiel qua wedstrijdpunten. Beide kwamen uit op 10. Hamersma was de meest constante speler van het weekend en kon al voorafgaand aan deze partij rekenen op een beter moyenne. Op basis hiervan sleepte hij terecht de 1e plaats binnen. De nummers 1 en 2 kunnen zich opmaken voor de Gewestelijke finale die van 7 tot en met 9 december in het Friesche Gorredijk zullen worden gespeeld.

ABC-er Wim Bos werd in Groningen nummer 8 van de ranglijst. Hoewel hij zijn uiterste best deed om het mooie doch af en toe ook lichtelijk frustrerende driebandenspel zo goed mogelijk te spelen, wist de sympathieke Assenaar 4 wedstrijdpunten binnen "te slepen". Achteraf verklaarde hij dat de emoties in de week ervoor wegens het overlijden van zijn dierbare huisgenoot hem waarschijnlijk teveel hebben meegespeeld om zich ten volste te kunnen concentreren. Sportief dat hij daar het hele weekend met geen woord over heeft gerept. Zijn kanarie is 8 jaar oud geworden.........

Triantalid Gert Oosten heeft zich geplaatst voor deelname aan de District finale 1e klas Driebanden. Hij werd eerder al winnaar van de poule welke werd gespeeld in het biljartcentrum Vredeveld in Assen.

Arjan Koster heeft ook hiervoor een leuke poster ontworpen.

Het "verlossende bericht" van de wedstrijdleider van de KNBB gewest Groningen-Drenthe is ontvangen. Gert hoort bij de 8 wedstrijdspelers die hun krachten kunnen gaan meten op 27 en 28 oktober as. Dit zal gebeuren bij biljartvereniging  Centrum aan de Protonstraat in Groningen.

Op basis van de 11 verzamelde wedstrijdpunten het het gespeelde moyenne van 0,581 plaatste Gert zich als 5e op de lijst.

De andere 7 geplaatste spelers zijn geroutineerde driebanden spelers, waar Gert het nog aardig "stoer" mee zal krijgen. Naast Gert zal ook een andere Assenaar aantreden op dit toernooi. De sympathieke  (Asserdammer) Wim Bos van ABC'08 zal ook op dit podium acteren.

We wensen Gert (en Wim) natuurlijk heel veel succes.

--- WAT VOORAF GING ----

Op de tweede wedstrijdavond van de voorwedstrijden 1e klas Driebanden, heeft Gert Oosten zich aardig herstelt. Na de eerste wedstrijdronde was hij wel tevreden over de 5 behaalde wedstrijdpunten maar niet over het moyenne. Tijdens de tweede wedstrijdavond speelde hij zich uit de halve degradatiezorgen. Uiteindelijk eindigde Gert op 0,581 en wist alle drie partijen winnend af te sluiten.

Spannend was het wel, want de eerste partij tegen Wim Jekel dreigde in een remise te worden beslist. Ware het niet dat Wim in de gelijkmakende beurt de afstoot miste (25-24). In 36 beurten waren beide spelers tevreden over het getoonde spel. De tweede partij tegen Harrie Ploeger werden de 25 te maken caramboles in 33 beurten ook binnengehaald en de laatste was een slopende wedstrijd, waarin Arnold Huijbrecht het Gert nog knap moeilijk maakte. Uiteindelijk koste het de spelers 44 beurten om de partij te beëindigen. Samen met Harrie Ploeger tekende Gert ook nog even voor de hoogste serie van 6.

De erg goed spelende Wim Bos, die terecht opmerkte dat zijn moyenne verkeerd op deze site is geplaatst, wist niet te voorkomen dat Koos Blaauw hem in wedstrijdpunten voorbij ging naar de tweede plaats. Bij deze een rectificatie: Wim Bos' moyenne was na de eerste wedstrijdavond: 0,669!!! Jammer dat Wim dit niet kon vasthouden. Ondanks zijn goede start zakte hij terug naar 0,561 en daarmee zakte hij ook 2 plaatsen op de ranglijst naar plek 3. Of er voor de sympathieke Asserdammer ook een finaleplaatsje beschikbaar is moet nog worden bezien.

Slechts 3 spelers (Wim Bos, Gert Oosten en Harrie Ploeger) wisten de ondergrens van het moyenne (0,55) in deze klasse te behalen. Heel opmerkelijk was dat de sterk spelende Koos Blaauw zich naar de tweede plaats van de poule worstelde, dit ten koste van Wim Bos. Uiteindelijk kwam de "Zielster" 1/1000 tekort om aan een halve degradatie te ontkomen. Een beurtje minder en dit kleine verschil was weg gewerkt.

Naar verwachting zal er op 27 en 28 oktober weer een Triantalid in de finale van dit driebanden toernooi staan. Het toernooi winnend afsluiten wil echter nog niet zeggen dat Gert ook een plaatsje in de finale heeft bemachtigd. Dit zal nog moeten blijken uit de resultaten van de andere 3 poules uit deze competitie. Daarover volgt mededeling op deze site zodra de uitslag binnen is.

De finale zal worden gespeeld bij BV Centrum aan de Protonstraat in Groningen.

--- WAT VOORAF GING ---

Tijdens de eerste wedstrijdavond is door alle spelers redelijk matig gespeeld. ABC-er Wim Bos gaat met 6 wedstrijdpunten aan de leiding, zijn moyenne is prima 0,669.

Na 3 wedstrijdronden volgt Triantalid Gert Oosten met 5 wedstrijdpunten op de 2e plaats. Met de vergaarde punten was Gert wel tevreden maar over het moyenne juist weer niet. Ook Koos Blaauw heeft 5 wedstrijdpunten en een te laag moyenne. Deze mogen nog wel wat omhoog: met respectievelijk 0,528 en 0,52 staan ze momenteel beide onder de ondergrens van 0,55 in deze klasse.

Harrie Ploeger scoort qua moyenne ook een dikke voldoende, hij speelt 0,646 en dat is het hoogste van alle deelnemers. Met 4 wedstrijdpunten komen we hem tegen op de 4e positie.

Voor Cor Elzenaar, wim Jekel, Arnold Huijbrecht en Mark Meijer valt er volgende week maandag ook nog wat recht te zetten.

Op 11 juni de volgende ronde in het biljartcentrum aan de Bremstraat in Assen, aanvang 19:00 uur

--- Wat vooraf ging ---

Op maandagen 4 en 11  juni 2018 zal Gert Oosten deelnemen aan de voorwedstrijden Driebanden 1e klas.

De wedstrijden worden in het biljartcentrum aan de Bremstraat in Assen georganiseerd door ABC'08.

De deelnemers moeten 25 caramboles maken en de moyenne grenzen liggen tussen 0,55 en 0,750.

De opponenten van Gert in Poule A van deze klasse zijn allemaal redelijk bekenden van elkaar. Naast de ABC-ers Wim Jekel, Wim Bos en Cor Elzenaar, komen ook Harrie Ploeger uit Oude Pekela en Mark Meijer uit Assen, Koos Blaauw uit Delfzijl en Rens Penninx uit Annen in Assen aan .

Aanvang wedstrijden: 19:00 uur

Voor meer informatie over de andere poule indelingen kunt u terecht op de website van de KNBB Gewest Groningen Drenthe